Příběh o ženě, která dokázala oklamat celý svět. Dokument o známé podnikatelce ve vás vyvolá mnoho otazníků

Pokud jste milovníky dokumentárních filmů, zajímavý počin z dílny HBO vás dostane už od první minuty. O to víc, že ​​je vyskládaný z reálných záběrů.

Měla změnit svět a její vynález měl lidem přinést víc, než kterýkoli předtím. Na večeři si ji zvali ti největší miliardáři světa, kteří do ní lili peníze, obyčejní lidé ji zastavovali na ulici s tím, že je jejich vzorem. Byla přirovnávána ke Stevu Jobsovi – i když její vynález měl prolomit moderní medicínu. Nakonec se však ukázala trpká pravda a to, že si Elizabeth celý úspěch jednoduše vymyslela. Dnes je pravoplátně odsouzena…

Ambiciózní studentka
Dokument z dílny HBO ukazuje, že celý příběh Elizabeth Holmesové se začal psát ještě v raném dětství. Už od té doby toužila změnit svět a byla pro to odhodlána udělat cokoli – ale první nesprávný krok udělala až během studia na Standfordu. Už jako devatenáctiletá se rozhodla zanechat studium s tím, že věřila, že přišla s přelomovým nápadem. Stroj, který měla její společnost Theranos vyvinout, měl totiž už z kapky prstu zjistit predispozice k různým genetickým chorobám.

Testy se přitom dokázaly provádět doma, aniž by se posílaly do drahých laboratoří a zatěžovaly tak zdravotnický systém. Člověk si ve známé síti supermarketu měl koupit kit v hodnotě pár dolarů a výsledek zaslat do společnosti Theranos.

Elizabeth se stala za krátkou dobu nejmladší americkou miliardářkou. Jejím plánem věřil současný americký prezident Joe Biden, zakladatel Facebooku Mark Zuckberger, ale i jiné významné osobnosti. Kromě nemalých vkladů do firmy se totiž Elizabeth objevovala na titulkách všech světových magazínů, snad ve všech významných pořadech, ale i na konferencích, které měly inspirovat zejména mladé.

Portrait of young smiling woman looking at camera with crossed arms. Happy girl standing in creative office. Successful businesswoman standing in office with copy space.

Dokument sestává z reálných záběrů a z výpovědí zaměstnanců firmy, kteří se rozhodli přispět k odhalení tajemství. Celkový děj divákovi vykresluje Elizabeth v jiném světle, než ji dosud všichni znali – a už od začátku vyráží zejména vědomou lží dech. Jak je možné, že ji nikdo neprokoukl a neodhalil už dříve? Koneckonců, její přístroje nikdy nefungovaly a lidem posílala nepravé výsledky testů.

Snímek Z kapky krve si získal obrovský úspěch a je zároveň skvělou předlohou pro připravovaný film. V něm má hlavní roli ztvárnit herečka Amanda Seyfried.

Další články autora

Comments

Exit mobile version